vrijdag 9 december 2011

Driehoeken en rozetten

Vandaag was les 4 van mandalatekenen I:
de driehoek
Enige regel was dat er minimaal 1 opgaande en
1 neergaande driehoek in de mandala te zien moest zijn. Mieke ging eerst driehoeken uit de losse hand tekenen, als opwarmertje en om de vorm goed te voelen. Daarna zette ze de driehoeken met passer en liniaal op. Hoe scherp zijn de punten? Waar wijzen ze naar toe?
Nadat de driehoeken op papier waren gezet, werden deze intuïtief met andere vormen aangevuld. Het lijkt een soort masker te worden...


Ik doe vaak de tekenles mee.
Dit is mijn resultaat van deze les.

Fennie ging vandaag aan de slag met de dynamische en statische rozet. Die hebben alles te maken met SPIEGELEN en (dus) de linker en rechter hersenhelft. De statische rozet spiegelt aan beide zijden van de as. De dynamisch slechts aan 1 zijde, waardoor het dynamische effect ontstaat en de rozet gaat draaien. Fennie koos er voor een dynamische te gaan maken. Ik hoop dat ze de statische ook de komende weken gaat maken en dat we het eindresultaat 13 januari mogen zien.


hij wordt heel mooi Fennie!


De eindresultaten van de vorige lessen:
Ronde lijn, rechte lijn, stromingslijnen vanuit een centrum en daaronder de lotus, van Mieke

 De harteknoop van Fennie

toch is het een plaatje Fennie!
Mieke had thuis met haar kinderen de opwarmoefening voor de stromingslijnen-mandala gedaan. 
Kijk wat haar jongste dochter uit deze lijnen haalde! Superleuk!

6 opmerkingen:

 1. They're all gorgeous, but I especially love the bird.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel inspirerend Ellen.
  Wat leuk om al die verschillende resultaten te zien.
  Jouw eigen Mandala is echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee, die is prachtig! Leuke opdracht, vormen zoeken tussen de lijnen. Kan ik ergens vinden hoe dat gaat, zo'n stromingsmandala?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...of eigenlijk bedoel ik: hoe gaan de stromingslijnen? Misschien kan ik het zelf ook wel bedenken trouwens. Maar een mooie opdracht in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Matty: de opdracht die je pal boven de reacties ziet staan is de opwarmoefening voor de stromingslijnen mandala. Op een A4-tje stromen van links naar rechts vv, boven naar beneden vv en diagonaal alle kanten op, met 1 kleur of 2 als dat zo voelt. Met deze oefening voel je dat je niet even soepel stroomt naar alle kanten toe. Als er een wirwar van lijnen is kunnen daar vormen in herkend worden en die kunt je 'uitlichten' en ogen/neus/mond geven en inkleuren.
  De stromingslijnen mandala stroomt vanuit 1 centrum naar de cirkelrand. Er wordt een aantal keren over dezelfde lijn heengegaan: je stroomt nooit over precies dezelfde weg. Daarna mooi inkleuren. Variant: plaats het centrum ergens anders dan in het middelpunt van de cirkel.
  Veel succes, laat je me weten of je deze oefening gebruikt hebt?
  Lieve groet van Ellen

  BeantwoordenVerwijderen